Bearing selection

Het is vaak erg lastig om het goede type lager te kiezen dat uw probleem verhelpt. Daarom is het belangrijk om dit op een juiste manier te doen. Hieronder geven wij u middels een kort stappenplan weer hoe het juiste lager kan worden gevonden. Natuurlijk helpen wij graag hiermee, voor vragen kunt ons bellen op +31 (0)85-485 9607 of mailen naar info@lagertechniek.nl. Daarnaast geven wij een kort overzicht van de meest voorkomende lager types en wat deze aanduidingen precies inhouden.

Stap 1: Lager vervangen
Indien u een lager wil vervangen is het verstandig om de codering op het bestaande lager te bekijken. Deze zit vrijwel altijd in het lager gegraveerd en vereenvoudigt het zoekproces. Indien het een SKF lager betreft kunt u deze codering in onze webshop invoeren en een vervangend lager bestellen. Indien het om een lager van een ander merk gaat, raden wij u aan om eerst contact met ons op te nemen op +31 (0)85-485 9607 omdat de coderingen tussen fabricanten verschillen.

Stap 2: Type lager
Er zijn vele verschillende soorten lagers, waarvan de groefkogellager verreweg het meest voorkomt. De keuze hierin dient genomen te worden op basis van de toepassing waarin het lager gebruikt dient te worden. Hierbij is het vaak vooral interessant om te kijken naar de afmetingen, de draagkracht en het soort kracht dat het lager aankan (axiaal of radiaal). Een goede eerste stap is om te zoeken naar de juiste as diameter waarop het lager zal draaien of de gehele diameter van het lager. 

Stap 3: Keuze in de lageruitvoering
Het is van belang om de juiste uitvoering van het gekozen lager te bestellen. Deze verschillende uitvoeringen zorgen ervoor dat het lager bruikbaar is onder verschillende omstandigheden. Deze uitvoering staat vrijwel altijd achter het lager, bijvoorbeeld: SKF groefkogellager 607-2Z. In dit geval geeft '-2Z' aan dat het lager beschermt is tegen stof middels twee metaalpaatjes. In een aantal gevallen staat de uitvoering (deels) voor het lager, bijvoorbeeld SKF groefkogellager W 607-2Z. In onderstaande tabel worden de veel voorkomende lageruitvoeringen uitgelegd.

Uitvoering  Betekenis
-Z Eenzijdig stofdicht afgdicht met een metaalplaatje
-2Z (ZZ) Tweezijdig stofdicht afgedicht met twee metaalplaatjes
-RSL Wrijvingsarme eenzijdige rubber afdichting. Beschermt tegen spatwater. Niet waterdicht!
-2RSL Wrijvingsarme dubbelzijdige rubber afdichtingen. Beschermt tegen spatwater. Niet waterdicht!
-RS1/RSH Slepende eenzijdige rubber afdichting. Beschermt tegen spatwater. Niet waterdicht! Goedkoper dan de -RSL, maar enkel geschikt voor lagere toerentallen.
-2RSH Slepende dubbelzijdige rubber afdichtingen. Beschermt tegen spatwater. niet waterdicht! Goedkoper dan de -2RSL, maar enkel geschikt voor lagere toerentallen.
/C3 Meer speling tussen de binnen en buitenring en daarom geschikt voor hogere toerentallen dan de standaarduitvoering. (In volgorde van speling: C1, C2, C3, C4, C5, waarbij een standaard uitvoering tussen C2 en C3 zit).
/C3GJN Meer speling tussen de binnen en buitenring en daarom geschikt voor hogere toerentallen dan de standaarduitvoering. Daarnaast geschikt voor temperaturen tussen -30 en +150 vanwege een speciale vetsmering. 
W Gemaakt van roestvrijstaal.

Veel van deze uitvoeringen zijn ook in combinatie met elkaar te bestellen bij verschillende lagers. De SKF groefkogellager W 608-2Z is bijvoorbeeld gemaakt van roestvrijstaal en voorzien van twee stofdichte metaalplaatjes.